Snimanje terena

Planet soft je prošle sedmice započeo rad na novom i veoma uzbudljivom projektu kod novog klijenta – Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Projekat obuhvata uspostavu evidencije podataka o putu i putnoj infrastrukturi na GIS platformi za određenu teritoriju, a njegov neodvojivi predstavlja i nesvakidašnje snimanje terena LiDAR tehnologijom.

LiDAR je potpuno automatizovan, aktivan, optičko-mehanički postupak prikupljanja prostornih podataka koji su dostupni na samim mjestima snimanja. Zbog najbolje dostupnosti većih površina terena skeniranju i mogućnosti velike pokretljivosti skenera, najčešće se skeniranje vrši korištenjem aviona, helikoptera ili posebno opremljenog vozila kao platforme koja nosi skener. LiDAR je veoma pogodan za snimanje teško dostpupnih ili ograničena područja a naročito strmih površina terena.

Iako zaposleni Planet softa imaju priliku za nesvakidašnjim i uzbudljivim radnim zadacima, kao što je rad iz helikoptera, ovaj put teren je sniman specijalno opremljenim automobilom. Da nam nikad nije dosadno dokaz je da da su ovaj put kolegama predstavljale izazov teško dostupne lokacije kao i nesvakidašnji učesnici u saobraćaju 😀