Još jedna uspješna implementacija ViaPlanet rješenja

Planet soft je uspješno završio još jednu implementaciju ViaPlanet rješenja kroz projekat „Unapređenje metodologije i formiranje geoprostorne baze podataka o saobraćajnoj signalizaciji i opremi“ za  klijenta JP Putevi Srbije.

Odavno su prošla vremena starih putnih mapa i načina na koji su se razvijale. Zahvaljujući novim tehnologijama ali i istovremenim razvojem putne infrastrukture, javljala se sve veća potreba kao i raspoložive mogućnosti za kvalitetnim popisom puteva, saobraćajne signalizacije, opreme i objekata.  Planet soft je poznat i priznat kao regionalni lider na ovom polju upravo zbog toga jer je razvio sopstveno softversko rješenje ViaPlanet, na kojem je bio uključen tim iskusnih stručnjaka iz oblasti saobraćaja i sa dugogodišnjim iskustvom u informacionim tehnologijama. ViaPlanet je jedinstveni softverski paket, koji se sastoji od skupa aplikacija koji omogućavaju 24/7 ažurne podatke o putnoj infrastrukturi. ViaPlanet je poznat po tome što pruža pomoć pri održavanju putne infrastrukture kroz set pravila kojima se umanjuju ljudske greške, omogućavaju jasne infromacije za potrebe sudske prakse sa kompletnom istorijom i automatskom rekonstrukcijom stanja, kao i identifikaciju crnih tačaka. Takođe, ViaPlanet nudi napredan vid izvještavanja po bilo kom parametru te i mnoge druge funkcionalnosti, a što sve čini da je ViaPlanet veoma koristan i nezamjenljiv alat kod učesnika u upravljačkom lancu i to u raznim oblastima, kao što su projektanti, rukovodioci, nadzorni organi gradilišta ali i za široku upotrebu od strane samih građana.

 

Za potrebe klijenta JP Putevi Srbije urađeno je 3D mobilno mapiranje, uz izradu softverskog rješenja u vidu web platforme i moblilne apliakcije, kao i izradu geoprostorne baze podatka. 3D mobilno mapiranje je revolucionarna tehnologija koja omogućava napredno geoprostorno snimanje bilo kakvih terena/sredina, uz poboljšano vizuelno predstavljanje, analizu i kreiranje baza podataka. Planet soft uspješno primjenjuje 3D mobilno mapiranje u raznim projektima, uz priimjenu najsavremenije opreme. Za potrebe ovog projekta sprovedeno je mapiranje saobraćajne signalizacije i opreme, koje je za cilj imalo kreiranje baze podataka o saobraćajnoj signalizaciji i opremi. Rezultat svega ovoga je i unaprijeđena metodologija prikupljanja podataka u skladu sa specifičnim potrebama klijenta. Kao što smo već i spomenuli, razvijeno je i softversko rješenje u vidu web platforme koja ima sljedeće najbitnije funckionalnosti: prikaz saobraćajne signalizacije i opreme na mapi, mogućnost unosa i ažuriranja podataka, prikaz i analiza sferne fotografije i oblaka tačaka, izvještavanje, razmjena geoprostornih podataka te i prateća mobilna aplikacija koja prije svega omogućava snimanje na terenu. Snimanje se radi sa posebnim vozilom koje je opremljeno za 3D mapiranje, a koje može da realizuje sljedeće: 360o fotografije ili video zapis, LiDAR do 1.000.000 tačaka i obojeni oblak tačaka.

Detalj sa prezentacije projekta

Kroz ovaj projekat do sada je uspješno mapirano čak 1.273 saobraćajna znaka i 942 nosača te 49 semafora, ujedno i skoro 300 km i preko 250 komada raznih oznaka na putu, kao i 2.300 komada razne saobraćajne opreme.

Možemo samo da zamislimo koliko dugo bi trajalo i koliko bi ljudi i opreme bilo potrebno za ovakvu vrstu geoprostornog snimanja i mapiranja putem stare metode, sigurno se ne mogu ni porediti!