Planet soft zvanično počinje sa radom na projektu „Pametno upravljanje otpadom“ u sklopu inicijative „Banjaluka-grad budućnosti“

Kao što smo već pisali, Planet softov projekat „Pametno upravljanje otpadom“ izabran je kao najbolji u sklopu inovacijskog izazova „Banjaluka – grad budućnosti“, kojeg zajedno sprovode UNDP, Grad Banjaluka i Ministarstvo za naučni i tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo  RS.

Da podsjetimo, u veoma jakoj konkurenciji od čak 58 prijavljenih projekata, naš projekat je izabran kao najbolji od top 10 sa kojim će se ići u realizaciju. Ovaj inovacijski izazov ima za cilj da Banjaluka postane „pametni grad“ putem primjene savremenih tehnoloških rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje i olakšavanje svakodnevnog života građana, ali i za indirektno privlačenje investicija.

Aplicirali smo sa rješenjem koje se odnosi na “pametno upravljanje otpadom”, ili tzv. “smart waste management”, budući da smo prepoznali nekontrolisanu proizvodnju otpada kao najbrže rastući urbani problem sa kojim se suočavaju gradska administracija, ali i sami građani. Čvrsto vjerujemo da ćemo pomoću našeg rješenja u konačnici znatno olakšati rad i život  svim učesnicima u lancu proizvodnje i uklanjanja otpada, a takođe sa ovim želimo i da pozitivno utičemo na ekološku svijest naših sugrađana.

Vrijednost projekta iznosi 120.000 KM, od čega investicija UNDP-a iznosi 58.500 KM, a Planet softova 61.500 KM te je planirani rok realizacije projekta je do kraja 2020. godine. Nakon što su završene sve formalnosti kao što je objava najboljih projekata i zvanično potpisivanje ugovora sa svim stranama, sa velikim nestrpljenjem smo čekali i početak rada na projektu. Mimo toga što je projekat veoma napredan i mnogo će uticati na cjelokupno poboljšanje života u gradu, isto tako je i veoma interesantan za nas kao modernu IT kompaniju budući da ćemo za njegovu izradu primjenjivati najsavremenija svjetska rješenja i standarde. Zamišljeno je da se u kontejnere instaliraju senzori koji očitavaju popunjenost kontejnera otpadom, poziciju kontejnera, sa ugrađenim alarmom za detekciju požara, a sve podatke senzori šalju putem LoRaWAN mreže na softversku platformu koja se sastoji od web aplikacije i mobilne aplikacije.

Mi u Planet softu smo jako uzbuđeni zbog čitavog projekta ali i korištenja najsavremenije tehnologije kao što je LoRaWAN. LoRaWAN je bežična tehnologija za komunikaciju na velikim udaljenostima koja omogućava povezivanje baterijski napajanih IoT uređaja te dvosmjerni prenos male količine podataka na velikim udaljenostima.  LoRaWAN je danas globalni standard i to je u stvari sljedeća generacija za IoT povezivanja. Internet of Things (iliti IoT) omogućava uspješno povezivanje, nadgledanje i mjerenje miliona uređaja te vodi do velike automatizacije procesa i operacija i što boljeg donošenja poslovnih odluka. IoT ne bi bio tako planetarno uspješan da nema LoRaWAN da mu omogući prenos velikog broja podataka uz minimalne troškove. IoT koji se koristi u industrijske svrhe zahtijeva upotrebu senzora koje karakterišu minimalni troškove a veliki domet i snaga. Nadamo se da sada malo više razumijete naše uzbuđenje zbog cijelog projekta i prilike za primjenu ovako napredne tehnologije i kod nas!