Kako unaprijediti rad vaših terenskih ekipa sa Planet softom

Možda često razmišljate o razvoju tehnologije i njenoj sveprisutnosti u našim životima i svakodnevnim dešavanjima kao mi ili vam to jednostavno ne zaokuplja misli već neke druge stvari, ali iznenadili biste se sa koliko događanja i aktivnosti tehnologija upravlja. Tehnološka automatizacija i optimizacija brojnih procesa i poslovnih aktivnosti je i više nego sveprisutna, a u ovom tekstu ćemo se baviti jednim posebnim segmentom, kojeg mi „obični“ korisnici uzimamo zdravo za gotovo, a brojne kompanije koje ga primjenjuju u svom poslovanju su već prilično odahnule i znatno unaprijedile organizaciju poslova ali i smanjile troškove. Današnja tema nam je tzv. automatizovano upravljanje terenskim ekipama ili, kako se uvriježeno koristi termin na engleskom „Field Service Management – FSM“, a koji je dio šireg procesa Upravljanja radnom snagom ili  Worforce Management-a. Ako smo vam zaintrigirali pažnju, nastavite dalje sa čitanjem da saznte gdje se taj famozni FSM sve primjenjuje i koje su mu prednosti, a čemu ste i sami svjedočili iako niste ni znali.

Field Service Management – ClickSoftware

FSM se bavi upravljanjem raspoloživom voznom flotom, upravljanjem i optimizacijom radnih aktivnosti, planiranjem rasporeda i dodjelom radnih naloga, osiguravanjem bezbjednosti puta i integracijom takvih aktivnosti sa invetarom, naplatom, računovodstvom i ostalim pratećim poslovnim aktivnostima. FSM najčešće koriste kompanije koje se bave instalacijom, servisom ili popravkom sistema ili opreme, kao što su telekomi, elektroprivreda, prateće servisiranje raznih tehničkih proizvoda za prodajne kompanije, komunalne kompanije, itd. – široka je lepeza primjene sistema upravljanja terenskim ekipama.

Zamislite situaciju – prijavili ste kvar vašem internet provajderu i kada vas posjeti njihov serviser, velike su šanse da ga je kod vas poslao upravo jedan od najpoznatijih FSM-ova na svijetu – ClickSoftware. Mi u Planet softu smo ponosni partneri ClickSoftware-a, koji već pomaže velikom broju domaćih i regionalnih klijenata. Koliko je odličan i korišten od strane brojnih velikih svjetskih kompanija koje imaju terenske ekipe i čija organizacija znatno košta i može da bude haotična, da ga je zbog tržišnog potencijala akvizirao svjetski velikan automatizacije brojnih poslovnih procesa Salesforce 2019.godine. O Salesforce-u smo već pisali u nekoliko navrata pa se možete kratko da podsjetite o gradivu na našem blogu ovdje ili kako se konkretno primjenjuje ovdje. Primjera radi, ClickSoftware se koristio i za upravljanje brojnim ekipama na Olimpijskim igrama – najpoznatiji je slučaj uspješne upotrebe ClickSoftware-a na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.godine.

Primjeri primjene ClickSoftware-a širom svijeta

Prednosti ClickSoftware-a

  • Unapređivanje kvaliteta servisa – povećano zadovoljstvo korisnika, ostvarena bolja predikcija i brže reagovanje.
  • Smanjenje operacionih troškova – efikasnija organizacija terenskih resursa, fleksibilnija radna snaga, bolja relokacija terenskih tehničara.
  • Uvećana kontrola i praćenje terenskih zadataka – ostvarena je potpuna transparentnost terenskih aktivnosti, obezbeđena potpuna statistika vezana za dinamiku izvršavanja terenskih zadataka.
  • Bolja organizacija timova – timovi terenskih tehničara sa adekvatnim vještinama neophnodnim za izvršavanje svih zadataka vezanih za održavanje i realizaciju novih servisa

Sve je veća potražnja za Field Service Management softverima jer sve više kompanija teži da smanji troškove budući da na ovaj način nemaju neiskorištenog ili praznog hoda terenskih ekipa, šalju adekvatnije ljude za rješavanje na terenu, a sami korisnici su sve više zadovoljni. Takođe i automatizacija i optimizacija svih aktivnosti terenskih ekipa nije na odmet i znatno olakšava poslovanje. Planet soft je već uspješno implementirao ClickSoftware u velikim regionalnim kompanijama kao što su mtel, BH Telecom, Elektroprivreda Srbije, Beogradske elektrane, u Vivacom Bugarska ali i brojnim drugim te ga svi ga koriste za optimizaciju rada terenskih ekipa, uz već dokazano unapređenje poslovanja i smanjenje troškova.

Ukoliko vas zanima više detalja o rješenju ili mogućnostima saradnje, slobodno nam se javite na office@planetsoft.ba.